Jdi na obsah Jdi na menu
 


Růžová vína

15. 1. 2009
Jak se vyrábí růžové víno

Růžové víno nebo také rosé (rose) či růžák nevzniká smícháním červeného a bílého vína ani z růžových hroznů, i když někteří vinaři tuto metodu používali. Růžové víno se vyrábí z odrůd modrých hroznů, které se používají k výrobě červeného vína. Říká se, že rosé začíná svůj život jako červené víno, ale prožívá ho jako víno bílé. Červená barviva, antokyany, nejsou obsažena v dužině, ale pouze ve slupkách bobulí. Lisováním hroznů bez nakvášení lze tedy vyrobit víno bílé nebo růžové. Vinný lisovaný mošt se nechá nakvasit zpravidla jen 4 - 20 hodin, aby se ze slupek uvolnila jen trocha barviva. Pak se mošt oddělí od slupek a dál se zpracovává jako bílé víno. Růžové víno je víno barvou od cibulových slupek k oranžovým odstínům (lososová, meruňková, pomerančová) až po růžové, růžovo-fialové nebo téměř fialové odstíny. Vše je závislé na použité surovině a technologii výroby. Růžové víno se vyrábí z celé řady modrých odrůd (cabernet, cinsault). V moravských polohách se velmi osvědčila odrůda zweigeltrebe nebo frankovka.

Obliba růžových vín

Růžové víno není určeno k archivování. Mělo by se pít mladé, dokud má svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednoho až dvou let od sklizně.

Růžové víno v sobě spojuje aspekty mládí, je lehké, svěží, rozpustilé a romantické. Růžové víno je osvěžující a má ovocný, ne příliš sladký charakter. Má také dostatek kyselinek, bez kterých by jinak chutnalo jako ploché a fádní. Růžové víno pro letní osvěžení je lehké, víno k jídlu může být i pevnější, s vyšším obsahem alkoholu, který by však neměl vystupovat. Růžové víno si získává oblibu hlavně mezi ženami a mladými lidmi.

Růžová vína a lahodný pokrm

Růžové víno se výborně hodí k letní kuchyni, ke grilovaným masům, k těstovinám, zeleninovým salátům. Výborně chutná i s tvrdými a polotvrdými sýry. Růžová vína patří k piknikům, ke grilování ryb či kuřecího masa a k zahradním slavnostem. Polosladké rosé se hodí ke sladkým dezertům i moučníkům, suché k rakům, bažantům či lososům.

Růžové víno se podává vychlazené, ale ne přechlazené. Příliš nízká teplota zakrývá jeho vůni i chuť. Ideální teplota je mezi 8 a 12 °C. Podchlazené na 6 - 7 °C poslouží jako hravý aperitiv.

Foto: Profimedia

Autor: Renata Hřebíčková

Dostupné z  http://www.vareni.cz/trendy/ruzova-vina/